Praktiskt

Foto: Sofia Stenler och Clemens Vogelsang

Praktiskt

På vandringarna följer vi Sankt Olavsleden som sträcker sig från Gotlands östkust rakt över ön och avslutas i Visby. Leden följer omväxlande stigar och mindre eller halvstora bilvägar. Under vandringen får man uppleva både stenstränder, skogar, stora fält och öppna hedar, som alla är typiska för Gotlands unika natur. Leden är inte speciellt ansträngande att gå, även om vissa sträckor är på hårt underlag, som asfalt, så är terrängen flack och även de små stigarna är plana.

Eftersom vi inte är långt från civilisationen under vandringen finns det hela tiden möjlighet för den som behöver bryta vandringen att bli hämtad med bil.

 

Dagar och tider

Vandringarna längs Sankt Olofsleden är tre dagar långa, torsdag till lördag, och inkluderar två övernattningar.

På torsdagmorgonen utgår gemensam transport från Visby hamnterminal kl. 07.00 som tar vandrarna och bagage till S:t Olofsholm där vandringen börjar. Efter en kort andakt vandrar vi genom Sajgs naturreservat, passerar Hideviken och tar lunch vid Vägume. Sedan fortsätter vandringen längs mindre vägar under eftermiddagen tills vi kommer till Othems bygdegård där vi övernattar (observera, här finns ingen dusch). Andra dagen vandrar vi över det väldiga Hejnum hällar där vi äter lunch i det fria bland orkidéerna. Sedan passerar vi själva Hejnum och går den sista biten genom skog tills vi kommer till Lokrume där vi övernattar i församlingshemmet, som har både duschar och bastu. Sista dagen går genom skog och över öppna fält, vi passerar Bro kyrka och äter lunch vid Väskinde kyrka. Sedan går vi en bit till innan häst och vagn hämtar oss efter eftermiddagsfikat för att ta oss förbi Visbys ytterområden in till muren. Därifrån vandrar vi den sista biten in till Sankta Maria Domkyrka. Vi beräknas vara framme runt 17-18-tiden där vi avslutar vandringen i Domkyrkan med utdelning av pilgrimsdiplom och märke för alla vandrare.

 

Äta och sova

Mat och sovplats ingår under själva vandringen (observera att man kan behöva övernattning för natten onsdag-torsdag och för lördag-söndag, den ordnar man isåfall själv). Både mat och logi är av enkel standard, enligt tanken att pilgrimen lever i enkelhet på sin resa.

På torsdagen serveras lunch och middag, övriga dagar serveras en rejäl frukost, varefter vandrarna tillverkar mackor att äta till lunch som var och en bär i sin dagpackning. Middag lagas gemensamt när man kommer fram på kvällen, den är vegetarisk och anpassad till eventuella allergier. All mat är i högsta möjliga mån närproducerad och/eller ekologisk. Vad vandrarna kan behöva komplettera med själva är energigivande snacks till vandringen, i form av t.ex. energybars, russin, nötter, torkad frukt eller liknande.

Sover gör man i salar på församlingshem/bygdegård. Det finns enkla fällsängar för de som inte hellre tar med egen luftmadrass eller liggunderlag att sova på. Sovsäck eller lakan tar var och en med själv.

 

Packning

Varje morgon kommer en bil avgå med packning som senare lämnas vid dagens destination. Därför kan man dela upp sin packning så att man under dagens vandring bara bär en enklare dagpackning med det viktigaste, medan bla. sovutrustning och ombyteskläder fraktas separat.

 

Utrustningslista

Saker markerade med * är sådant som det är viktigt att man har med, övrigt är saker som kan vara bra att ha, men som man kan klara sig utan

 

*Lätta men gärna slitstarka kläder som passar sig för vandring + ombyte

*Väl ingångna skor eller kängor

*Flera par strumpor

*Underkläder + ombyte

*Keps eller hatt med skärm

Mössa + handskar

Vandringsstav eller gångstavar

*Liten ryggsäck för dagpackning

*Vattenflaska

*Behållare/lunchlåda för lunchmackor

Termos för kaffe/tevatten

*Energirikt snacks

Något litet sittunderlag

Toapapper eller servetter, för toabesök i det fria

*Regnkläder + regnöverdrag till ryggsäcken

*Skavsårsplåster/tejp

*Hygienartiklar

*Eventuella mediciner

Handduk

Tofflor och varma myskläder för kvällarna

Penna och anteckningsblock

*Sovsäck/lakan

Kudde

*Liggunderlag/luftmadrass

Kamera

Kikare

Öronproppar

 

Andakter

Under vandringen kommer det hållas andakter, både korta och lite längre. Dessa är helt frivilliga om man vill deltaga på, man kan välja att inte vara med alls eller bara vara med på vissa.

Varje morgon när gruppen ska börja vandra håller man en mycket kort samling med några ord om dagen och en kort bön.

Efter lunchrasten ägnas en timme åt vandring i tystnad då var och en vandrar utan att prata även om man fortfarande går tillsammans som en grupp.

Varje gång gruppen passerar en kyrka stannar vi och de som vill går in i kyrkan. Där håller man en mycket kort andakt innan man vandrar vidare

Om kvällarna, efter middagen, samlas de som vill och orkar för ett stilla samtal om dagen som varit.

 

Kontakta oss!

Dela oss!

pilgrimgotland@gmail.com

 

På Facebook:

Pilgrim Gotland